De zoektocht naar een duurzame (en betaalbare) bikini

Na tien jaar gebruik is het vervelende moment daar: mijn bikini is nu écht stuk. Tijd om mijn trouwe maatje te verruilen voor een nieuwe, die hopelijk nog langer mee zal gaan. Maar: hoe kan ik hierin een duurzame en goede keuze maken? Wat voor materiaal heeft de voorkeur, welke merken lopen voorop en welke zijn bovendien betaalbaar? Ik onderzocht duurzame badmode en deel bij deze de uitkomsten en mijn favorieten!

Materiaal

Zoals jullie weten ben ik helemaal fan Tencel, een van de meest duurzame stoffen die nu beschikbaar is. Maar, helaas is deze stof in de badmode nog niet al te veel terug te vinden, al duikt het af en toe op. Hopelijk zet die trend door!

Een materiaal dat ik in mijn zoektocht veelal tegenkom is Econyl. Dit is, net zoals Tencel, een merknaam – maar in dit geval van het Italiaans Aquafil. De naam geeft wellicht enige herkenning, want hierin kun je een samenvoeging van nylon en eco ontdekken.

Simpel gezegd is dit een stof gemaakt van gerecyclede visnetten, bedoeld als duurzaam alternatief voor nylon (waar de productie veel energie van fossiele brandstoffen vraagt – dus niet erg Goed voor de Wereld).

Econyl is gemaakt van visnetten die gevonden worden in de oceaan. Zo helpt het enigszins tegen de Plastic Soup. Ook kan econyl uitstekend gerecycled worden, tot in de oneindigheid. Hier kan dus een mooie kringloop uit ontstaan. Al met al een aardig materiaal voor een duurzame bikini dus!

Waar kun je een betaalbare duurzame bikini kopen?

Duurzame bikini
Een bikini uit de C&A #Wearethechange collectie

In Nederland hebben we een paar prachtige merken zoals CURMS en Jungl Amsterdam die bikini’s van bijv. econyl verkopen. Als je budget wat groter is zou ik deze zeker aanraden en adviseer ik je hun collecties eens goed te bekijken!

Erg blij ben ik met de nieuwe collectie van C&A (ondanks dat dit een merk is waar ik doorgaans niet zo veel mee heb): #Wearthechange. Voor een schappelijke prijs hebben ze een collectie van bijv. gerecycleerd nylon, biokatoen en Cradle-to-Cradle Gold gecertificeerde producten. Ook tof: als je een tas met oude C&A producten terugbrengt krijg je 15% korting op je aankoop: een mooie kringloop.

Nieuw: Victoria Koblenko’s duurzame badcollectie van Tweka

Ons eigen Nederlandse badmodemerk Tweka heeft onlangs een nieuwe duurzame collectie gelanceerd, in samenwerking met Victoria Koblenko. De collectie is gemaakt van Xtralife Lycra en gerecycled polyamide, deze kwaliteit is gemaakt door econyl. ‘Deze stoffen hebben, naast een positieve eigenschap voor het milieu, goede weerstand tegen chloorwater, zon en garanderen een perfecte en comfortabele fit.’, aldus Tweka in een persbericht. Kijkend op de website zien we een prachtige collectie, helaas ook hier met een aanzienlijk prijskaartje: voor een bikini ben je zo’n 100 euro kwijt. Toch vinden we het een aanrader!

Afbeelding van Igor Link via Pixabay