Review: bamboe ondergoed van Bamboo Basics (incl. uitleg bewerkingsproces)

Ondergoed bamboo basics

Bamboe als stof is in opkomst: het is sterk, zacht, hypo-allergeen én neemt uitstekend vocht op. Het groeit snel, heeft geen pesticiden nodig en verbruikt weinig water. Maar, anderzijds is de verwerking ervan niet altijd even duurzaam. Daarom checkten wij het productieproces van Bamboo Basics én doen we een review van hun bamboe ondergoed!

De voordelen van bamboe op een rijtje

We schreven al eerder over powerplant bamboe, maar bij deze een handig lijstje met de belangrijkste voordelen:

  • Het is het snelst groeiende gewas (dat overal kan groeien)
  • Er is geen kunstmatige bewatering nodig
  • Bamboe krijgt genoeg water door regenval en zorgt voor minder waterdamp
  • Het maakt zelf antibacteriële stoffen aan waardoor bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en insecticiden niet nodig zijn. 
  • Bamboe neemt 35% meer CO2 op en kan 10 keer vaker geoogst worden dan katoen.
  • De milieubelasting tijdens de productie van bamboe is tot wel 80% minder dan bij katoen.

Bewerking: Bamboevezels via viscose proces

De vezels uit bamboestengels worden gemaakt via het viscose productieproces. Om viscose te maken worden de bladeren en het hout gekookt en opgelost. Zo ontstaat de oplossing die we viscose cellulose noemen. Deze wordt gezeefd en de filamenten die daaruit overblijven worden gehard. De vezels kunnen daarna tot garen gesponnen worden.

Het oplossen in een viscose proces wordt doorgaans met chemicaliën gedaan (die schadelijk voor milieu kunnen zijn). Een deel van deze chemicaliën zijn, in grote hoeveelheden, schadelijk voor de gezondheid maar een deel ook niet. Zo wordt natriumhydroxide ook gebruikt in de productie van voedsel, drinkwater, zeep, bio-diesel, pigmenten en papier. Zelfs bij de verwerking van bijna alle weefsels van katoen, ook organisch katoen. Dit proces is goedgekeurd voor gebruik in textielproductie onder de Global Organic Textile Standard (GOTS).

Nu bamboe kleding groeit in populairiteit verbeteren de technieken langzaamaan. Zo is er vaker sprake van een closed loop systeem, zoals bij Tencel. Daardoor komen er minder (liefst geen) chemicaliën in het milieu terecht en worden de afvalstoffen hergebruikt.

Bamboe ondergoed in de review

Onze mannelijke testpersoon is fan: “Het zit fijn, goed, is comfortabel en lijkt van goede kwaliteit te zijn”. Ook ik, als vrouwelijke testpersoon, ben enthousiast. Bamboe ondergoed is uiterst zacht, ademt goed en zit gewoon ontzettend lekker. Ook fijn: na een aantal wasbeurten is de kleur, zachtheid en kwaliteit nog steeds top. Wat mij betreft is bamboe ondergoed dus zeker een aanrader!

Betreft duurzaamheid is bamboe toch echt wel een beter alternatief dan katoen en andere stoffen. Het blijft een nadeel dat het productieproces met chemische middelen gebeurd, maar op alle andere vlakken scoort bamboe beter. Er is veel minder water nodig, geen pesticiden én het kan snel en gemakkelijk opnieuw groeien.

De enige stof die (op dit moment) beter is, is Tencel. Helaas kom je daar minder producten van tegen. Meer lezen over de strijd tussen Tencel en Bamboo? Lees dit interessante Engelse stuk van the Eco Hub >

Tof: winactie & korting!

Bamboo Basics laat graag meer mensen kennis maken met bamboe ondergoed. Maak nu kans op één jaar gratis bamboe ondergoed van Bamboo Basics: check de site voor meer informatie!

En, ze hebben speciaal voor onze lezers een kortingscode: bestel met code goedvoordewereld-15 & krijg maar liefst 15% korting. Mooi meegenomen tohc?