Gratis voedsel voor de armsten: de Voedselbank

De Voedselbank

Kun jij het je voorstellen? Afhankelijk zijn van anderen om te kunnen eten. Voor 135.000 mensen in Nederland is dit de keiharde realiteit. We doken in het bijzondere verhaal van De Voedselbank en waren verbaasd door wat we vonden…

Een beetje geschiedenis

Het idee van de Voedselbank is eind jaren 60 ontstaan in Amerika dankzij een wanhopige vrouw in Phoenix die in het afval op zoek naar voedsel was. Ze raakte aan de praat met John van Hengel, een gepensioneerde zakenman, en suggereerde aan hem dat er een soort van bank zou moeten komen voor voedsel. En zo geschiedde. In 1977 waren er in Amerika al voedselbanken in 18 verschillende steden. In Nederland kwam dit pas later op gang, zo rond 2002.

De Voedselbank in cijfers

In 2016 heeft deze mooie organisatie maar liefst 135.000 mensen geholpen. Dit deden ze via 167 ‘banken’ en 535 uitgiftepunten in 387 gemeenten. Een meer schokkend feit: 40% van de klanten is kind (dus jonger dan 18 jaar). Even snel rekenen: dit komt dan neer op 54.000 minderjarigen. Laten we afsluiten met iets positievers: 22% van de klanten is na drie maanden weer weg. 

De missie van Voedselbanken Nederland is het gratis verstrekken van verkregen voedsel aan de armste mensen in Nederland met uitsluitend vrijwilligers.

Klanten van de Voedselbank

De Voedselbank is er voor de armsten in Nederland. Maar: wat is nu eigenlijk arm? Na wat spitten door de jaarverslagen blijkt de norm als volgt:

  • Een maandelijks basisbedrag per huishouden van €120,-
  • Een bedrag per persoon per maand van €80,-

Daarnaast verlenen ze in principe maximaal voor 3 jaar voedselhulp. Echter: deze grens is niet heilig. Als een hulpbehoevende langer hulp nodig heeft, kan dat dan ook worden geboden. Het belangrijkste is dat er de wil bij de klant is om weer zelfredzaam te worden. Hiervoor werkt de Voedselbank samen met lokale organisaties – zo helpen ze klanten indirect weer om op hun eigen benen te staan. Ter info: zo’n 9 procent van de klanten is na drie jaar nog afhankelijk van de Voedselbank.

“In 2016 heeft de Voedselbank 2 miljoen voedselpakketten uitgedeeld.”

Niemand wordt betaald

Iedereen die voor de Voedselbank werkt doet dit vrijwillig: de mensen van de uitgifte, evenement-medewerkers, communicatieteam, bestuursleden – iedereen. Even weer in cijfers: in 2016 waren er 11.000 vrijwilligers actief. Dankzij deze inzet kunnen de donaties, subsidies en andere gelden die de vereniging binnenkrijgt naar andere zaken gaan zoals kosten voor transport, huur, verzekeringen en voedselveiligheid. De gemiddelde kosten om een pakket samen te stellen bedragen ruim 4,50.

Gratis cultuur

Een voor mij nieuw initiatief: Voedselbank Cultuur. Als een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen klanten van de voedselbank aanspraak maken op een gratis kaartje. Dit kan ook bij een aantal musea! Persoonlijk vind ik dit fantastisch: dit is het slim combineren van lege ruimte én het helpen van mensen. Ik hoop dan ook van harte dat meer en meer culturele instellingen hier aan mee gaan doen.

Wat kun jij doen?

Wil je een beetje goed voor de wereld doen? Help ze dan aan meer voedsel of geef wat euro’s. Doneren kan online via http://voedselbankennederland.nl/doneer/

Echter: er is een veel leukere manier om ze te helpen genaamd Splitagift. Deze dienst helpt je een soort van spaardoel-verlanglijstje te maken. Als je dan jarig bent laat je je vrienden via de website je helpen je doel te bereiken (zodat je een écht cool cadeau hebt). Via de splitagift-website kun je dan ook een deel richting een goed doel doneren, zoals o.a. de Voedselbank. Klinkt het nog wat vaag? Bekijk dit filmpje en dan wordt het principe helemaal duidelijk.

Wil je écht goed voor de wereld doen? Word dan vrijwilliger! Er staan verschillende vacatures op de website, al kun je natuurlijk ook gewoon de bank in je regio even bezoeken en vragen of ze nog wat hulp nodig hebben. Als je elke week twee uurtjes helpt maakt dat al een groot verschil!